Причината бе, че съдебните кадровици не успяха да намерят процедура, по

...
Причината бе, че съдебните кадровици не успяха да намерят процедура, по
Коментари Харесай

ВСС реши да не изслушва заместници на Иван Гешев по сигнала на Борислав Сарафов

Причината бе, че съдебните кадровици не съумяха да намерят процедура, по която да го създадат. " За " бяха Олга Керелска, Атанаска Дишева, шефката на Върховен касационен съд Галина Захарова и Цветинка Пашкунова. Керелска изиска да чуят записа, но и това предложение бе отхвърлено.

В сигнала, който Сарафов подаде, се сочи, че пред него и още шестима прокурори Гешев е пуснал запис на собствен диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев и е декларирал, че има над 150 записа на политици, магистрати и членове на Висш съдебен съвет. Директорът на Национална следствена служба твърди, че с този запис основният прокурор е нарушил Конституцията и изиска срещу Иван Гешев да бъде формирано дисциплинарно произвеждане.

Поканени за изслушване бяха и другите заместници на Гешев, защото Борислав Сарафов написа, че на тези думи са станали очевидци заместничките на Гешев Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Пламена Цветанова, както и прокурорите от ВКП Ваня Стефанова и Сийка Милева, градският прокурор Илиана Кирилова и началникът на кабинета на Гешев Габриела Ненкова. 

Въпросният запис беше пуснат пред медиите по време на брифинг на основния прокурор. В него Гешев и Стоев разискват оставката на обвинител №1 и обезпечаване на гаранции за неговата сигурност и тази на фамилията му.

Пред правосъдните кадровици основният прокурор заяви, че не знае кой е направил записа, само че подсигурява, че не е той. Възможно било да не е регламентирано подслушване, допустимо било да е регламентирано.

" Тук залогът е независимостта на правосъдната власт. Ако някой не вижда проведената скица и бързане да се овладее прокуратурата като начало ", заключи Гешев, представен от " 24 часа ". Атанаска Дишева попита главния прокурор дали има 150 записа на магистрати, политици, членове на Висш съдебен съвет. Той отговори малко: Не.

Тя го попита на кого е даден записа - негов помощник или чиновник на прокуратурата, за какво е бил трансфериран на нечий телефон, пуснал ли го е целия запис на оперативкта на 15 май, по какъв начин са реагирали останалите на това, което са чули.

След оперативката Гешев пуснал записа и на шефове на три апелативни прокуратури, пуснал го и на други от прокуратурата, дал им и да си го презаписват. Всички били шокирани от чутото. На кого е предаден записа бил посочен от Гешев при даването на обясненията му. Служителят, която очевидно е жена, отворила плика, видяла флашка, чула записа на нея и познала гласа на Гешев. Той й споделил да го трансферира по най-бързия метод. А за какво го е трансферирала на телефона си, не можел да каже.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР